Wat is een levensverzekering?

Een levensverzekering is een verzekering die pas uitgekeerd wordt wanneer de persoon die het afgesloten heeft, komt te overlijden. Het moment van uitkering wordt op een afgesproken moment uitgevoerd. Een levensverzekering zorgt ervoor dat u een kapitaal opbouwt voor één of meerdere doelen. Er zijn diverse levensverzekeringen die u af kunt sluiten.

  • Een overlijdensrisicoverzekering. Dit is een verzekering die een bedrag uitkeert wanneer u binnen de looptijd komt te overlijden.
  • Een kapitaalverzekering. Dit is een verzekering waarbij het bedrag ineens uitgekeerd wordt. Veel mensen sluiten deze verzekering tegelijkertijd af met een hypotheek. Met de uitkering van deze verzekering kunt u namelijk uw hypotheek aflossen. 
  • Een beleggingsverzekering. Deze verzekering zal geld uitkeren op afgesproken termijnen. Geld wordt door de verzekeraar voor u belegd, zodat u geen keuze hoeft te maken voor de juiste beleggingsproducten.
  • Een spaarverzekering. Hierbij wordt het kapitaal uitgekeerd op een afgesproken datum. Deze wordt uitgekeerd wanneer u nog in leven bent.
  • Een renteverzekering. Dit is een levensverzekering waarbij u op periodieke wijze een bedrag ontvangt. Dit kan in de vorm zijn van een lijfrenteuitkering. Deze vorm van levensverzekering is er populair en wordt gebruikt om een pensioen aan te vullen.
  • Een gemengde verzekering. Dit is de laatste levensverzekering. Bij deze verzekering wordt er direct uitgekeerd. Bent u nog in leven op de einddatum van deze verzekering? Dan ontvangt u de uitkering op deze datum. Wanneer u voor deze datum komt te overlijden, zal de verzekering op dat moment het bedrag uitkeren.

Een pensioenverzekering gebruiken

Iedereen die aan het werk is, wil een pensioen opbouwen. Het is verstandig om dit te doen met een pensioenverzekering. Deze biedt namelijk extra zekerheid en zorgt voor een aanvulling op uw AOW. Als uw werkgever uw pensioen bij een verzekeraar onderbrengt, is er spreken van een pensioenverzekering. U kunt natuurlijk ook een privépensioenverzekering afsluiten.

Een privépensioenverzekering afsluiten

Maakt uw werkgever geen gebruik van een pensioenverzekering? Of is deze regeling onvoldoende voor u? Dan kunt u ook zelf iets regelen. Dit kunt u doen door een pensioenverzekering af te sluiten voor privé gebruik. Met deze verzekering zet u ieder jaar belastingvrij geld opzij. Deze premie is namelijk aftrekbaar van uw bruto-inkomen en hier wordt pas belasting over betaald wanneer de pensioenverzekering uitgekeerd wordt. U moet de premie op een speciale, geblokkeerde rekening bij de bank storten of het geld onderbrengen bij uw verzekeraar.