Verzekeringspremie 

Er zijn talloze soorten verzekeringen en verzekeringsmaatschappijen die er voor zorgen dat er veel keuze is tijdens het afsluiten van een verzekering. Afhankelijk van de risico's die u wilt afdekken en de hoogte van uw eigen risico wordt er een premiebedrag opgesteld. De verzekeringspremie is het bedrag dat u periodiek betaald om een financieel risico af te wenden op de verzekeringsmaatschappij. Het periodiek betalen kan maandelijks, jaarlijks of in één keer voldaan worden. Wanneer alle verzekeringspremies in één keer voldaan worden is er sprake van een eenmalige afkoopsom. 
Verzekeringsmaatschappijen concurreren met elkaar door verschillende verzekeringspakketten aan te bieden. U kunt alle soorten verzekeringen grofweg indelen in drie hoofdverzekeringen: de schadeverzekering, de zorgverzekering en de levensverzekering. U kunt zich per hoofdverzekering verzekeren naar uw eigen wensen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om u bij het afsluiten van een zorgverzekering aanvullend voor tandartsdiensten te kiezen. Zo zijn tandartskosten gedekt. Elke verzekeraars heeft per verzekering zijn eigen polisvoorwaarden. In deze polis staat wat de verzekeringsmaatschappij bij een bepaalde verzekering wel en niet vergoedt. Het is van groot belang dat u op de hoogte bent van de vastgestelde polisvoorwaarden. 

Geldigheid verzekering 

Een verzekering is enkel geldig na het afsluiten van een verzekeringsovereenkomst. Deze verzekeringsovereenkomst komt tot stand wanneer u als verzekeringsnemer op zoek gaat naar het verzekeringspakket en de verzekeringsmaatschappij die bij u past. Na het vinden van het verzekeringspakket dat bij u past zal de verzekeringsmaatschappij u om verschillende gegevens vragen. Na het invullen van alle gegevensvragen wordt er door u een officiële aanvraag verstuurd naar de verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsmaatschappij kan u als verzekeringsnemer ten alle tijden weigeren wanneer er in het verleden sprake is geweest van andere verzekeringsmaatschappijen of een langdurig en ernstig ziektebeeld. 

Uitkering verzekeringen

U als verzekeringsnemer betaald periodiek een verzekeringspremie om risico's af te wenden op de verzekeringsmaatschappij. Bij schade, dienst, ziekte of overlijden zal de verzekeringmaatschappij een bedrag uitkeren of een dienst aanbieden. Bij het uitkeren van het geldbedrag zal dit binnen een afgesproken tijd op uw rekening worden gestort of direct naar de dienstverlener (bijvoorbeeld tandarts) worden overgemaakt. Wanneer de verzekeringsmaatschappij een dienst aanbiedt is dit een natura verzekering die bijvoorbeeld bestaat uit het verlenen van rechtsbijstand: het vervangen van sloten na inbraak of het verzorgen van een begrafenis of crematie.